Forelsket – als je net verliefd bent

Forelsket – over verliefdheid

Vanochtend las ik wat spreuken op de Flow 365 dagen kalender. Op 14 november staat er:

‘Forelsket’ is het Noorse woord voor de euforie die je ervaart als je net verliefd bent.

Meteen gingen mijn gedachten terug naar de tijd dat ik verliefd werd op Marcel. Allerlei mooie herinneringen komen boven. Die keren dat hij ophaalde me van het station in Delft. Dan kwam hij aangerend, omdat hij eerst nog snel op het laatste moment zijn studentenkamer wat opruimde speciaal voor mij. Hoe fijn het voelde om elkaar weer in de armen te sluiten, en dan innig gearmd door de mooie straten van Delft zweven. Of dat dagje strand en we door de zee doornat raakten op een koude herfstdag. We dronken warme chocolademelk, en in een geknipte vuilniszak (want ja de jassen waren ook kletsnat) terugfietsten naar huis. Heerlijk!

Als je dit leest denk je misschien zelf aan die keer dat je verliefd was of nu bent (al is het onbeantwoord), en hoe euforisch het kan voelen?

Wikipedia vertelt er het volgende over: Verliefdheid is een gevoel dat iemand heeft in het begin van een liefdesrelatie of eenzijdig zonder relatie, alhoewel sommigen (vaak levenspartners) het voor de rest van hun relatie ervaren met elkaar. Er worden hormonen en neurotransmitters (onder andere: fenylethylamine, noradrenaline, adrenaline, endorfine, dopamine en oxytocine) in de hersenen aangemaakt als de persoon het doelwit van de verliefdheid ziet. De hormonen die vrijkomen zijn verslavend, waardoor de persoon de geliefde zo vaak mogelijk wil zien. Het is een emotionele reactie, vaak irrationeel en primitief.

Aha vandaar dat het zo heerlijk is. Al die hormonen klinken als de beste drug, love – drug ever. Ik merk dat als ik terugdenk aan die periode, dat er weer een klein beetje van die hormonen vrij komen. Ik voel me weer meer verliefd op mijn grote liefde.

Die fijne herinneringen zoek ik in deze tijd wat bewuster op. Een tijd waarin ook ik op de proef wordt gesteld. Ik merk dat de steeds veranderende situatie en dreiging van het corona – virus zijn tol begint te eisen. Ook hoor ik het bij anderen om me heen. Misschien staat je relatie juist nu onder druk?

Vandaar dat ik in deze nieuwsbrief over iets warms, fijns en leuks wilde schrijven. Terugkijken en denken aan fijne ervaringen helpt om een blijer gevoel te krijgen. Ook als je momenteel geen geliefde hebt, maar wel verliefd bent geweest. Of om jouw lief,  weer eens door een roze bril te bekijken. Misschien zorgt het wel voor een beetje dat verliefde gevoel! En die fijne hormonen.

Als je dit leest en je bent heel erg verliefd: geniet er van, lekker irrationeel en primitief. het is geweldig.

Warme groeten,
Marian.

Ervaringen uit het Bos

Mijn coachee vertelt:

Wat was de reden voor je deelname aan het individuele wandelcoachtraject: Het Boskantoor? 

Ik wilde een ‘prikkel’ voor mijn ontwikkelproces, een objectief iemand om mee te sparren over dingen waar ik tegenaan loop op het werk.

Ik vond het lastig om steeds gewezen te worden op dat ik niet assertief (genoeg) ben, dat ik mezelf wat meer mag laten zien, etc. Nu dat in het beoordelingsgesprek op het werk weer naar voren kwam wilde ik daar weer mee aan de slag

Had je eventueel een twijfel voor je startte, wat voor gedachten had je om de training wellicht niet te volgen?

Nee, eigenlijk niet. Ik had al ervaring met coachen en gecoacht worden en ook hoe anders dat is als je wandelt.

Wat ontdekte je tijdens de wandelingen?

Ik ontdekte dat het wandelen en daarbij de natuur waar je in bent, bij kan dragen aan het concreet maken van gedachten. Ik kon er beter over nadenken en het beter plaatsen dan wanneer ik het bijvoorbeeld op zou moeten schrijven.

En wat nog meer?

Ik heb geleerd dat het goed is om te weten wat je zwakke en sterke punten zijn. Daarmee kun je bij jezelf veel dingen (in gedrag en gedachten) herkennen en erkennen. Het is ook goed om die zwakke en sterke punten concreet te hebben en erachter te komen wat dat voor je betekent in het dagelijks leven/in je werkzaamheden (qua taken, omgang met collega’s, ambities). Daarnaast vond ik het fijn om erachter te komen wat ik allemaal al gedaan heb om mezelf te ontwikkelen en dat op een rijtje te zetten.

Wat pas je toe in jouw leven?

Ik voel me wat sterker omdat ik duidelijker weet waar ik voor sta en waar ik goed in ben. Ik weet ook waar ik minder goed in ben maar kan dit wat beter naast me neerleggen (daar niet per se de focus op leggen).

Ik ga me in mijn werk proberen te focussen op waar ik goed in ben en ik ga in die dingen investeren. Ik wil me verder graag focussen op dingen die ik zelf in de hand heb en andere dingen los kunnen laten.

Wat vond je van mij als wandelcoach?
Je was heel rustig en luisterde goed, maar vertelde ook zelf op de juiste momenten. Ik vind het altijd fijn als een coach ook eigen ervaringen deelt. Je stelde goede vragen als opdracht maar ook als reactie. Je weet welke opdrachtjes wanneer passen zodat de coaching daarop voortgebouwd kan worden. Door de opdrachtjes krijgt de coaching een bepaalde structuur, maar dit leidt niet tot het ‘sturen’ van het traject (wat natuurlijk ook niet de bedoeling is, dus dat is goed).

 

Ik vond het een heel goed coachtraject en een goed concept dat je hebt bedacht. Zoals we in de wandelingen al bespraken kun je een heel eind op weg komen binnen 4 gesprekken. Ik had elke keer een fijn gevoel als ik weer thuis kwam en zal het dus ook iedereen aanraden die met dezelfde soort struggle rondloopt.

Tessa, calamiteiten coördinator.