Hack jouw angst
Een tijdje terug kreeg ik een pakketje in de bus. Ik had niets besteld dus nieuwsgierig maakte ik het open. Er zat een boek in: Het ongelukkige brein van Anders Hansen. Een cadeautje van Coachfinder, een website waar ik sinds kort ook als coach op te vinden ben: https://www.coachfinder.nl/coach/marian-van-riel/.
Eerlijk gezegd vind ik de titel nogal ongelukkig 😉. Ik stond niet te trappelen van enthousiasme om het te lezen. Maar het fijne van de meivakantie is: tijd om te lezen. Ik begon met de achterkant.
Er staat: ‘Hoe komt het dat zoveel mensen in de huidige samenleving last hebben van depressie en angsten, terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad? De Zweedse psychiater Anders Hansen zoekt in het ongelukkige brein de verklaring in het verre verleden. Depressie en angst zijn natuurlijke reacties van ons brein, die voortkomen uit tijden waarin we voortdurend het risico liepen om te sterven door honger, geweld of infecties. We zijn niet gemakt om de hele tijd gelukkig te zijn – als dat zo was, dan zouden onze voorouders niet hebben kunnen overleven.’
Et voilà: het boek heeft mij toch in haar greep. Bijzonder boeiend vind ik het om te bedenken dat onze ‘programmering’ al langer dan 250 duizend jaar geleden ingesteld is. We denken dat we heel ver van de jager en verzamelaar af staan, dat is niet zo. Ik fantaseer vaak zelf over waarom van iets als je het vanuit historische oogpunt bekijkt. Bijvoorbeeld waarom kunnen mensen zo makkelijk wandelen? Mijn eigen verklaring is: omdat we er voor gemaakt zijn om lange afstanden te overbruggen te voet.
Dit boek schrijft over het waarom van angst en depressie met wetenschappelijke onderbouwing. Dit vind ik interessant. De eerste opvatting waar je je volgens Anders bewust van moet zijn is: we zijn hier om ons voort te planten en te overleven. Daar is ons systeem op ingesteld. Vanuit dit principe zijn er mooie verklaringen te vinden over waarom we bepaalde gedragingen hebben.
Het voert hier te ver om het hele boek te beschrijven. Wat ik een boeiende gedachte vind is dat mensen met angst een sterk overlevingsbrein hebben. Je kunt mensen die veel angsten ervaren (ik heb er zelf ook genoeg…) als gevoelig en kwetsbaar zien. Vanuit een ander oogpunt is het juist heel sterk van je brein. Vroeger kon er achter ieder bosje gevaar schuilen. De angst hielp je om te overleven, je wordt er alert van en vermijdt het liefste deze situaties.
Op de savanne zou je een sterke overlever zijn met dit brein dat we nu als angstig typeren. Hij schrijft dit niet om angst te bagatelliseren of je in een angstige staat te laten verkeren. Het is juist het biologische perspectief dat kan helpen om op een andere manier naar jezelf te kijken. Ik vind het verhelderend en helpend om zo te denken. Ik ben benieuwd welk effect deze wetenschap op jou heeft?
Ook heeft Anders het over: het hacken van ons brein. Juist om met minder angst (welke nu toch voor veel zaken minder van nut is) te kunnen leven. Een belangrijke hack is als je je angstig voelt: ademhaling. Vooral richt je aandacht op jouw uitademing, daar komt ons kalmeringssysteem op gang. Daarnaast een andere codebreker: ga bewegen. Onze voorouders liepen tussen de 15.000 – 19.000 stappen per dag. Het brengt je in een ontspannen staat van zijn, van 2-6 keer per week een uur wandelen heeft effect op jouw angsten. Muziek in de oren van deze wandelcoach!
Wil je het boek zelf lezen? https://www.google.com/search?q=het+ongelukkige+brein&oq=het+ongelukki&aqs=chrome.0.0i355i512j46i512j0i512j69i57j0i512j0i10i512j46i10i512j0i10i512l3.2851j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Ik wens je een fijne dag vandaag,
Groetjes,
Marian
ps. voor de trouwe lezers: het klopt dat het een hele tijd geleden is dat ik post heb verstuurd. Ik heb de afgelopen tijd veel blogs gelijk op social media gepost. Vanaf nu ga ik het af wisselen. Je krijgt weer wat vaker brieven uit het bos.