Hoe lang houd ik dit nog vol?

Dit is een vraag die ik om me heen hoor. En wat ik zelf ook wel eens denk: Hoe lang kan ik omgaan met alle steeds veranderende maatregelen rondom het corona-virus?
Toch verbaas ik me erover: ik houd het vol. Ook de mensen om me heen. Hoe komt dat?
Want als je steeds denkt: nu heb ik het gehad! Dan wil je toch op een gegeven moment het bijltje erbij neergooien? Hoewel ik ook niet weet wat je dan kunt doen, we zitten allemaal in een situatie waarmee je moet dealen of je wil of niet.

Hoe kan het dat ik dan toch steeds weer opnieuw de draad weer op pak (ook als ik echt flink heb gebaald, bang ben geweest of treurig?).

Ik keek van het weekend naar de Crossfit games. Een soort olympsiche spelen, maar dan voor Crossfit (deze sport laat zich in het kort omschrijven als een combinatie van gymnastics, endurance & strength). De atleten moesten een trailrun lopen. Ze liepen over een hele steile helling, met veel struiken, stenen & los zand en de finish lag aan de andere zijde van de berg. Een heel spannende wedstrijd: wie zal er als eerste over de streep komen? Maar de organisatie had een ‘verassing’ in petto. Op het moment dat je over streep kwam werd er tegen de sporters gezegd: je draait om en loopt het hele traject terug!

Wat een mind-f*ck was dat. De hele trail hadden ze precies gedoseerd gelopen: zo hard als mogelijk, soms struikelend over de stenen en er werd flink gestreden onderling. En dan moet je het hele eind weer terug. Sowieso haalden ze het allemaal. Ze draaiden om, baalden of lachten er om. Renden terug. Met bewondering, ontroering en verbazing bleef ik kijken.

Prachtig om te zien was dat een atlete: Katrin Davidsdottir, op het eerste gedeelte als 3e eindigde. Echter toen zij nog terug moest bleek er nog veel in haar te zijn dat ervoor zorgde dat ze als 1e over de uiteindelijke eindstreep kwam. Stralend en vol energie eindigde ze de run. Hoe kreeg zij dat voor elkaar?

Ik hoorde de commentator vertellen dat zij een coach heeft die haar veel laat trainen op onverwachte gebeurtenissen en tegenslagen. Ze was voorbereid om het onverwachte te trotseren. Ze hield vol, verlegde gelijk haar focus en lachte zelfs.

Je kunt langer volhouden dan je denkt. Focus & doorzettingsvermogen & mindset: zijn de fundamentele pijlers die je in staat stellen meer te doen dan je denkt dat je kunt. 

Het lukt mij en jou dus om deze hele corona-periode vol te houden. Door er af en toe flink van te balen (ik schreef hier nog over in een van mijn linkedin posts). En dan de draad weer op te pakken door:

  • Jouw focus te zoeken: Wat wil ik bereiken? Iets kleins dat je vandaag al kunt doen?
  • Door te zetten: Weet dat je meer kunt dan je denkt. Denk maar eens aan al die eerdere keren dat je op wilde geven, en toch door hebt gezet?
  • Een positieve mindset: Wat kun je wel? Al denk je dat veel niet kan: wat kan er wel?

Zo ga ik zo het bos in om een hele lange wandeling te maken. En ook de natuur helpt me daarbij. Op de foto`s bovenaan deze bospost helpen me te zien wat wel kan, binnen alle beperkingen.

Houd vol, ook jij kunt het!

Warme groeten,
Marian.