Leiderschap en Zelfvertrouwen

Kamp van Koningsbrugge, met grote fascinatie kijk ik naar dit programma. Afgelopen week werd de leiderschapsstijl getest. In een raft (die ze uren hadden getild door de Ardennen) daalden de kandidaten rivier af. Steeds kreeg een van hen de leiding. De opdrachten waren niet makkelijk. Het vereist leiderschap om samen de raft te besturen.

Boris is aan de beurt, hij vertelt daarbij dat hij als leider bang is om fouten te maken. Doe ik het wel goed genoeg? In de boot zie je dat hij moeite heeft met direct reageren. Onzekerheid lijkt zich meester van hem te maken. Het effect is dat de boot een tijdje stuurloos is en dat andere leden de leiding gaan nemen.

Daphne leidt op een heel andere manier de groep. Zij neemt hard schreeuwend de leiding. In haar stem klinkt een soort wanhoop. Zij geeft aan dat het soms nodig is om hard op te treden om mensen er doorheen te duwen. Het effect hiervan is dat er irritatie en onrust in de boot ontstaat het is van de gezichten af te lezen, zwijgend peddelt iedereen verder.

Het lijkt beiden aan vertrouwen te ontbreken. De een in zichzelf en de ander in de groep. Wanneer het een leider ontbreekt aan zelfvertrouwen staan er andere leiders op in de groep. Als de leider geen vertrouwen in de groep heeft, krijgt de groep geen vertrouwen in de leider.

Dan is Iris aan de beurt. Ze spreekt met heldere toon. Ze stuurt de juiste personen aan. En is bemoedigend: en go! Ga door! Ze geeft aan dat ze een leider kan zijn als het moet, maar dat ze liever volgt. Het sturen gaat nu makkelijker en mensen behouden de spirit: het gaat ze wel lukken.

Iris laat zien dat ze vertrouwen in de groep heeft en in zichzelf. Prachtig om te zien.

Voor mij is de kern van goed leiderschap vooral in de houding te zien. Een rustige heldere stem, duidelijke instructies in noodsituaties en bemoedigend waar kan. De weerspiegeling op de groep die je leidt is te zien: men ontspant, voelt zich gezien en krijgt vertrouwen in het te bereiken resultaat.

Op de foto zie je mij zelf op een raft, halleluja wat was ik blij dat er een instructeur de leiding nam!

Twee kleine tips van mij om er zelf mee aan de slag te gaan.

Zelfvertrouwen

Adem!! Zorg ervoor dat je voordat je de leiding neemt even bewust ademt. Het is een effectieve manier om te ontspannen. Hierdoor maak je een zelfverzekerde indruk. Het klinkt wellicht simpel, dat is het niet. Namelijk vooral wanneer je onder druk staat vergeet je dit snel.

Vertrouwen in de groep

Denk: dit is een geweldige groep. Iedereen heeft hier talenten, kracht en competenties. Deze groep gaat een succes maken, door daar gebruik van te maken. Benader de groep ook heel bewust met deze gedachte.

Veel succes!

Mocht je meer over jouw leiderschapsstijl willen leren? In mijn individuele coachtraject werk ik tegenwoordig ook met de Birkman-methode. Hierdoor krijg je veel specifieker in kaart hoe jij als leider (van jezelf) of van een groep functioneert, en hoe je hier in kunt groeien.

Interesse? Neem gerust contact met me op.