Minder stress

Pff het is me weer een tijd zo zeg. Het lijkt een eindeloze strijd tegen een virus. Ik krijg er (weer) stress van. Laatst ging ik op wintersport, dat op zich was heel ontspannen en gaaf.

Maar de aanloop er naartoe: de veranderende maatregelen, allerlei formulieren die je in moest vullen, reisverzekeringen die wel vergoeding geeft als je in quarantaine moet en dan nog zal ik wel negatief testen op de dag van vertrek: want anders dan gaat het hele feest niet door.

Ik kan je vertellen mijn stresslevel stijgt dan zeker. Het lijkt me interessant om in plaats van een hartslagmeter een cortisolmeter (stresshormoon) te hebben.

De stress zit helaas en gelukkig tegelijkertijd in je lijf.

Helaas omdat je er een gejaagd gevoel van kunt krijgen, hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen en slecht humeur enzovoort.

Gelukkig omdat je zelf met je lichaam ook de stress kunt verlagen. Ik las het Boek van Jan Smeekens, ik schreef er al eerder over, het heet Hoe ik goud verloor en mezelf terug vond.

In een hoofdstuk vertelt hij over het stress level dat opgemeten wordt bij sporters in het bloed. Hij had een hoog niveau. Om dit omlaag te krijgen ging hij mediteren. Met een meditatie app. Als topsporter: hij ging zeer fanatiek meditatie oefeningen doen. Maar met resultaat: zijn cortisolgehalte daalde significant. Bij sporters meten ze dit echt in het bloed, dus de feiten waren er dat het echt werkte bij hem. Daarnaast beschrijft hij dat hij minder stress ervaart, beter kan ontspannen en genieten.

Wauw mediteren is dus een constructieve oplossing om minder stress te krijgen. Ik wist dit wel, maar dat dit zo`n te meten effect had dat wist ik niet. Het inspireert me om meer tijd in te ruimen om oefeningen te doen. Ik gebruik zelf vaak de app Stop Breathe Think, er zijn er nog meer. Ik ga er vanavond voor het slapen gaan meteen weer mee aan de slag.

Wat doe jij om minder stress te krijgen?