Opstarten na de lockdown in kleine stappen

Af en toe bekruipt me een beangstigend gevoel, ik denk dan: o als ik straks al mijn werkzaamheden in de fysieke wereld weer kan doen, hoe druk zal ik het dan hebben? Kan ik dat wel aan? Ik heb een keer tegen een burn-out aan gezeten dat wil ik voorkomen… Uiteraard heb ik gelukkig door kunnen wandelcoachen en online trajecten verzorgd. Maar toch, ik merk dat ik opzie tegen de drukte en de veelheid die weer gaat komen.

Ik vroeg me af: hoe komt het dat ik daar tegenop zie? Straks doe ik weer wat ik voor de pandemie ook deed. Dat is niet anders en ik vind mijn werk echt heel fijn om te doen. Geen reden om me druk te maken toch? Maar die gedachte werkt niet geruststellend genoeg. Waarom heb ik last van een onbestendig gevoel zo af en toe?

Ik ging op onderzoek uit. Ik ontdekte dat ik er vooral door de gedachten die ik erover had een grote berg van maakte. In mijn fantasie ging ik van 0 naar 100 in een dag tijd. Ik stel me meteen voor hoe het is als ik weer op volle kracht draai. Door dit besef komt dus de berg waar ik tegenop zie. In plaats van kleine stappen maak ik de stap die ik ga nemen heel groot, ik wil meteen weer bovenop die berg staan.

Nu ik dit eenmaal zo scherp zie, ligt het tegenovergestelde, de oplossing, ook voor de hand. Als ik me voorstel dat ik in kleine stappen de berg begin te beklimmen, dan wordt het ineens weer makkelijker en haalbaar. Ik kan van 5 naar 6 gaan, in plaats van 0 naar 100. Beginnen met 1 training in de fysieke wereld, en 1 groepswandelcoaching.

Daarbij realiseerde ik me ook: de maatregelen die vast een keer minder streng zullen zijn, worden ook niet meteen helemaal losgelaten. Ook daarin zal een opbouw zitten met kleine stappen. Hierdoor zit ik niet ineens met een hele volle werkweek, en 10 feestjes in 1 weekend. En geloof me: ik wil een feestje! Maar geen 10 tegelijk.

Simpel en doeltreffend: stap voor stap naar meer mogelijkheden.

Ga jij ook stap voor stap jouw eigen pad? Oja en als een stap niet goed voelt of niet lukt zoals je wil, dan ben je waarschijnlijk te grote stappen aan het nemen. Zorg dan voor kleine stappen. Of sta je misschien al op de juiste hoogte?

Afijn ik hoop dat we binnenkort allemaal weer stappen naar een nieuw normaal kunnen gaan zetten. Tot die tijd: blijf je stappenteller verwennen, kom je toch vooruit!

Lieve groeten,
Marian.

‘Ik gun iedereen een ‘wandelcoach Marian’ in zijn of haar leven.’

Een mooier compliment kan ik niet krijgen, ik gloei van trots. Deze keer coachte ik een dapper meisje van 10, haar moeder vertelt:

Wat was de reden voor je deelname aan het wandelcoachtraject?
Onze dochter had problemen met inslapen en maakte zich veel zorgen. Doordat ze haar gedachtestroom vooral rond bedtijd niet zelf kon stoppen, raakte ze in paniek en verstrikt in zichzelf. Dit leidde tot negatieve en sombere gedachten. Het lukte ons samen niet om dit patroon te doorbreken, waardoor het zijn weerslag had op het hele gezin.

Had je eventueel een twijfel voor je startte, wat voor gedachten had je om het traject wellicht niet te volgen?
Ik vroeg me af of het onze dochter zou lukken om zich open te stellen en om ‘iets’ te hebben aan de slechts vier wandelingen die je voorstelde. Aan het begin dacht ik dat dit veel te kort zou zijn om zo’n fundamenteel onderdeel van onze dochter (haar gevoelige karakter en vrijwel non-stop nadenken over alles) te kunnen ondersteunen en zich ‘lichter’ te kunnen voelen.

Wat ontdekte je tijdens de wandelingen?
Ik was verrast dat onze dochter zich zo snel veilig bij je voelde en zich open durfde te stellen. Ze deelde open en eerlijk alles wat haar dwars zat en bemerkte dat haar zorgen, gedachten en moeilijkheden er mochten zijn. Je volgde haar tijdens de wandelingen, stond samen met haar stil wanneer ze een foto wilde maken (fotograferen in de natuur, daar geniet onze dochter van) en gaf handvatten om zelf tools te bedenken die haar kunnen helpen om makkelijker in te slapen en om haar zorgen een plekje te geven.

En wat nog meer?
Je liet onze dochter ervaren dat ze mooi, bijzonder én uniek is zoals ze is.

Wat pas je toe in jouw leven?
Tijdens het wandelcoachtraject heb ik mogen ervaren (ik liep samen met onze dochter mee) dat de rust en kalmte van het bos ook mij als moeder de ruimte gaven om ‘los te laten’. Onze dochter is prachtig als ze is en het is aan ons als ouders/gezin om met haar de tools te blijven gebruiken om uit te kunnen gaan van haar krachten.

Wat vond je van Marian als wandelcoach?
Hierboven heb ik dit deels al benoemd. Je bent een erg prettig persoon om bij te zijn, stelt je open, oordeelt niet en straalt rust uit. Het lukte je zeer goed om aan te sluiten bij de belevingswereld van onze dochter, waardoor ze zelf ook verrast was dat ze zoveel met je deelde. Je focuste met onze dochter op haar kwaliteiten en krachten, iets wat wij door de heftigheid van de periode die daar vooraf was gegaan, soms uit het oog waren verloren. Je leerde ons weer inzien dat we een prachtige dochter hebben, waar we ontzettend trots op mogen zijn.

Heb je nog tips of aanvullingen? 
Zet deze coaching met kinderen door, je kunt putten uit vele jaren ervaring en ook jouw eigen moederschap kun je inzetten om nog meer kinderen te ondersteunen en waardevolle lessen te leren. Volwassen worden/zijn is niet altijd even makkelijk, je hebt ons en onze dochter laten ervaren dat we samen sterker uit deze periode zullen komen en vol vertrouwen de puberteit (met alle hobbels die daarmee gepaard zullen gaan) tegemoet gaan. Bedankt voor alles. ik gun iedereen een ‘wandelcoach Marian’ in zijn of haar leven. Ik heb er ondanks de heftigheid die eraan voorafging, van genoten. Wanneer gaan we weer naar het bos? 🙂

Moeder van een mooi mens.

Op zoek naar jouw talenten?

Het Boskantoor werkt ook voor jou.
Ook in deze tijd mag en kan er gewandeld worden!

Ben op zoek naar jouw sterke punten?  Vind je het lastig om hier zelf achter te komen? Of lukt het je niet om er tijd voor te maken om op onderzoek uit te gaan?

Dan is mijn individuele wandelcoachtraject Het Boskantoor wellicht iets voor jou. Je ontdekt  jouw sterke punten, en hoe je concrete stappen kunt zetten om meer vanuit jouw talent te werken. Je zult merken dat het je meer werkplezier en energie oplevert.

Met mijn coachklanten wandel ik op veilige afstand, heerlijk in de frisse buitenlucht. We zoeken rustige plekken op en lopen op handige tijdstippen.

De afgelopen periode had ik meerdere coachtrajecten lopen. Zij worden binnenkort afgerond. Ik heb weer plek voor een aantal nieuwe coachees. Meld je gerust aan voor de 1e gratis proefwandeling. En nieuw is: je kunt op mijn website heel makkelijk een proefwandeling inplannen.

Als je nog vragen hebt neem gerust contact met mij op!
Ik wens je een warme wintertijd, groeten Marian.
0638619939