Ervaringen

Spannende stap richting een coach traject?

Het kan spannend  zijn om een coach traject aan te gaan. Zal het wel werken voor jou? Is het echt nodig? Dit is wat veel mensen denken wanneer ze een coach traject overwegen. Mijn eerdere coach-klanten waren blij dat ze de stap hebben genomen om zich te laten coachen. Achteraf zeggen ze vaak dat ze het al veel eerder hadden willen doen.

 Door een situatie bij mijn vorige werkgever was ik erg onzeker en zat ik op mijn werk niet lekker in mijn vel. Ik wilde het even niet alleen doen en heb daarom contact met haar opgenomen. Tijdens de eerste vrijblijvende wandeling wist ik het zeker: zij kon mij de kritische vragen stellen die ik nodig had om verder te komen. 

 Ik ontdekte dat iedereen gecoacht kan worden, of hij/zij nu een grote hulpvraag heeft of niet. Dus dat ik me er niet voor hoefde te schamen. Ik ontdekte dat hetgeen waar ik mee zat, ook daadwerkelijk niet goed in elkaar zat en besloot daarom om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Zonder de wandelingen met Marian had ik me dat misschien niet gerealiseerd. Door coachende vragen als: ”wat moet er veranderen voor jou om je beter te laten voelen?” en ”wat maakt je verdrietig?” realiseerde ik me dat ik het waard ben om gelukkiger op het werk te zijn.

 Ik ontdekte dat het oké is om een leerproces te hebben, als je maar eerlijk durft te zijn naar jezelf. En dat een portie assertiviteit op z’n tijd altijd mag. 

Inge Bobbe, 25 jaar, pedagogisch coach bij Spring Kinderopvang

Ik wilde een ‘prikkel’ voor mijn ontwikkelproces, een objectief iemand om mee te sparren over dingen waar ik tegenaan loop op het werk.

Ik vond het lastig om steeds gewezen te worden op dat ik niet assertief (genoeg) ben, dat ik mezelf wat meer mag laten zien, etc. Nu dat in het beoordelingsgesprek op het werk weer naar voren kwam wilde ik daar weer mee aan de slag.

Ik ontdekte dat het wandelen en daarbij de natuur waar je in bent, bij kan dragen aan het concreet maken van gedachten. Ik kon er beter over nadenken en het beter plaatsen dan wanneer ik het bijvoorbeeld op zou moeten schrijven.

Ik heb geleerd dat het goed is om te weten wat je zwakke en sterke punten zijn. Daarmee kun je bij jezelf veel dingen (in gedrag en gedachten) herkennen en erkennen. Het is ook goed om die zwakke en sterke punten concreet te hebben en erachter te komen wat dat voor je betekent in het dagelijks leven/in je werkzaamheden (qua taken, omgang met collega’s, ambities). Daarnaast vond ik het fijn om erachter te komen wat ik allemaal al gedaan heb om mezelf te ontwikkelen en dat op een rijtje te zetten.

 Ik voel me wat sterker omdat ik duidelijker weet waar ik voor sta en waar ik goed in ben. Ik weet ook waar ik minder goed in ben maar kan dit wat beter naast me neerleggen (daar niet per se de focus op leggen).

Ik ga me in mijn werk proberen te focussen op waar ik goed in ben en ik ga in die dingen investeren. Ik wil me verder graag focussen op dingen die ik zelf in de hand heb en andere dingen los kunnen laten.

Tessa, calamiteitencoördinator 

Ik wilde met een coach mijn gedachten op een rijtje zetten. Mijn doel was bij deze werkgever te blijven, maar dat ik er minder ‘last’ van het werk ervaar.

Ik was nog niet naar een coach aan het zoeken, maar had je toevallig via de website van Avans gezien. Toen heb ik besloten om het wandelcoachtraject uit te proberen.

Ik ontdekte dat ik meer compassie mag hebben met mezelf.

Dat mijn kijk op (werk)zaken vaak te negatief of onzeker is. Ik mag geloven wat mijn baas zegt, dat ik goed ben in het werk, maar helaas doe ik dat niet voldoende. Aan dat zelfvertrouwen wil ik werken.

Ik hebt vaak weinig invloed op de dingen die me onzeker maken, maar wel hoe ik ermee om ga.

Ik train nu in geval van stress/twijfel compassie: niet oordelen, over laten waaien, anderen hebben het ook en daarnaast mag ik mijn successen vieren.

Ik vind Marian een fijne persoonlijkheid, ze onthoudt wat eerder is gesproken en sluiten aan op je vraag/probleem. Ze is niet zweverig, maar zo concreet mogelijk.

 Adviseur bedrijfsleven

 

Ik was op zoek naar een coach waar ik zo nu en dan gesprekken mee kan voeren. Ik ben erfelijk belast met depressies. Het ging na een therapie van 3 jaar weer goed en dat wilde ik zo houden. Heb meerdere keren weer korte trajectjes therapie gehad. Als ik kleine terug valletjes had. Maar ben het beu m om de zoveel jaar toch weer te merken dat ik afglij en weer  hulp nodig heb. Ik dacht dat met een coach gewoon bij te houden. Iemand die me helpt mijn gedachten positief te houden.

Inmiddels heb ik al geleerd bij jou om aardig voor mezelf te zijn, dat ik er mag zijn, ook mijn imperfecties heb maar dat oke is.

Ik ontdekte hoe het me helpt ‘lichter’ te worden. Het ondersteund mij bij mij gedachten. Het is als het ware een stok achter de deur om zo nu en dan even stil te staan bij mezelf, mijn vaardigheden die ik in het verleden bij alle therapie al geleerd heb te blijven toe passen en zo het dagelijks leven goed aan te kunnen.

Ook hielp het Geen kans krijgen om slecht over mezelf te gaan denken, de lat te hoog te leggen, imperfecties te accepteren.

 In mijn leven pas ik het beeld van de bloemen toe. De dichte knop,  het bloemetje dat aan het open gaan was en de bloem die helemaal open stond. En dat in een mooie vrolijke frisse mooie gele kleur. Daarnaast de mooie berk die ik uitzocht met die ene door tak. Die maakte de boom imperfect maar niet minder mooi. Probeer de lat minder hoog te leggen.

Persoonlijk begeleider, verstandelijk gehandicapten zorg.

Ik ben gegroeid in mijn assertiviteit. Dat zal altijd moeilijk blijven, maar ik heb het afgelopen jaar al aan zoveel mensen laten zien wat ik waard ben en wat niet. Hard op de inhoud, zacht voor de persoon. En door succeservaringen is dat ook wel gegroeid: als je omgeving er goed op reageert, geeft dat vertrouwen om de volgende keer weer assertief te zijn.

En ik draai vaak rollen om: als een collega/iemand anders in mijn leven assertief tegen mij zou zijn, waardeer ik dat ook. Dus waarom zouden anderen dat bij mij niet doen?

Anoniem

 

Onze dochter had problemen met inslapen en maakte zich veel zorgen. Doordat ze haar gedachtestroom vooral rond bedtijd niet zelf kon stoppen, raakte ze in paniek en verstrikt in zichzelf. Dit leidde tot negatieve en sombere gedachten. Het lukte ons samen niet om dit patroon te doorbreken, waardoor het zijn weerslag had op het hele gezin.

 Ik vroeg me af of het onze dochter zou lukken om zich open te stellen en om ‘iets’ te hebben aan de slechts vier wandelingen die je voorstelde. Aan het begin dacht ik dat dit veel te kort zou zijn om zo’n fundamenteel onderdeel van onze dochter (haar gevoelige karakter en vrijwel non-stop nadenken over alles) te kunnen ondersteunen en zich ‘lichter’ te kunnen voelen.

 Ik was verrast dat onze dochter zich zo snel veilig bij je voelde en zich open durfde te stellen. Ze deelde open en eerlijk alles wat haar dwars zat en bemerkte dat haar zorgen, gedachten en moeilijkheden er mochten zijn. Je volgde haar tijdens de wandelingen, stond samen met haar stil wanneer ze een foto wilde maken (fotograferen in de natuur, daar geniet onze dochter van) en gaf handvatten om zelf tools te bedenken die haar kunnen helpen om makkelijker in te slapen en om haar zorgen een plekje te geven. 

Je liet onze dochter ervaren dat ze mooi, bijzonder én uniek is zoals ze is.

Tijdens het wandelcoachtraject heb ik mogen ervaren (ik liep samen met onze dochter mee) dat de rust en kalmte van het bos ook mij als moeder de ruimte gaven om ‘los te laten’. Onze dochter is prachtig als ze is en het is aan ons als ouders/gezin om met haar de tools te blijven gebruiken om uit te kunnen gaan van haar krachten.

 Hierboven heb ik dit deels al benoemd. Je bent een erg prettig persoon om bij te zijn, stelt je open, oordeelt niet en straalt rust uit. Het lukte je zeer goed om aan te sluiten bij de belevingswereld van onze dochter, waardoor ze zelf ook verrast was dat ze zoveel met je deelde. Je focuste met onze dochter op haar kwaliteiten en krachten, iets wat wij door de heftigheid van de periode die daar vooraf was gegaan, soms uit het oog waren verloren. Je leerde ons weer inzien dat we een prachtige dochter hebben, waar we ontzettend trots op mogen zijn.

 Zet deze coaching met kinderen door, je kunt putten uit vele jaren ervaring en ook jouw eigen moederschap kun je inzetten om nog meer kinderen te ondersteunen en waardevolle lessen te leren. Volwassen worden/zijn is niet altijd even makkelijk, je hebt ons en onze dochter laten ervaren dat we samen sterker uit deze periode zullen komen en vol vertrouwen de puberteit (met alle hobbels die daarmee gepaard zullen gaan) tegemoet gaan. Bedankt voor alles. ik gun iedereen een ‘wandelcoach Marian’ in zijn of haar leven. Ik heb er ondanks de heftigheid die eraan voorafging, van genoten. Wanneer gaan we weer naar het bos? 🙂

 Moeder van een mooi mens.

‘Ik wilde graag meer relaxt zijn en beter in mijn vel zitten. Sowieso het praten tegen iemand die ik niet ken vond ik erg fijn. Het gaf me het idee dat ik dit helemaal voor mezelf deed. Het buiten zijn tijdens de wandeling vond ik ook erg lekker. Marian is fijn om mee te praten en ook gemakkelijk. Ze stelt de juiste vragen. Na het coach traject voel ik me meer ontspannen, ik kies meer voor mijzelf en kijk meer naar wat ik echt wil.’

‘Ik waardeer je persoonlijke stijl van coaching: je laat mij vooral praten (zoals het een coach betaamt) maar brengt ook je eigen ervaringen en gevoel in op een authentieke manier.

Hierdoor voelde het voor mij vaak meer als een gesprek dan dat ‘ik op de werkbank’ lag.’

‘Wat mij betreft is Het Boskantoor het beste cadeau wat je jezelf kan geven: een aantal mooie wandelingen met een coach die uitstekend kan luisteren, prikkelende vragen stelt en helpt om inspiratie en energie te krijgen uit de omgeving om je heen.’

coach traject

Smaakt het naar meer?

Stap dan door in mijn Boskantoor. In het Boskantoor gaan we tijdens het coach traject dieper in op jouw vragen. Je ontdekt nog veel meer over jouw talenten. En je gaat milder en vriendelijker naar jezelf kijken. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.