Teamcoaching -> Team Pursuit

Vanochtend heb ik vol fascinatie gekeken naar de team pursuit op de Olympische spelen. De lange baan schaatsers mogen in dit onderdeel hun krachten bundelen. Met 3 mannen of vrouwen gaan ze tegelijk schaatsen en binden de strijd aan.

Er ontstond gedurende de Spelen wat commotie. De Nederlandse teams bleken niet veel samen te hebben getraind. Vooral de vrouwen. De 3 beste schaatsers op deze afstand samen laten rijden blijkt niet genoeg. Zo wordt wel vaker gedacht: we zetten de beste professionals bij elkaar, en dan hebben we zeker een goed team. Helaas zo gemakkelijk gaat dat meestal niet. Dat werd nu ook pijnlijk duidelijk voor de schaatsvrouwen.

Prachtig was het om teams te zien schaatsen die echt op elkaar ingespeeld waren. Ze reden vlak achter elkaar, zo dicht dat ze hun armen krom moesten houden en elkaar konden duwen door de hele race heen. De schaatsijzers hadden op sommige stukken maar 20 cm afstand van elkaar. Precies daar ontstaat de perfect lopende ‘trein’.

De Nederlandse dames hebben de afgelopen 3 dagen nog geprobeerd een inhaalslag te maken. Niet onverdienstelijk. Ze schaatsen meer synchroon, van de gezichten was meer teamspirit af te lezen en ze durfden een mannetje te wisselen in de finale. Het resulteerde in een mooie bronzen plak.

Maar hoe ontstaat die synergie?

Als je fijn samenwerkt ken je jouw teamleden goed, je begrijpt elkaar beter. Je kent elkaars kwaliteiten en vult elkaar aan. Je weet waar de ander mee bezig is. Je kijkt allemaal anders naar een situatie en daar leer je van. Je voelt je samen verantwoordelijk voor het eindresultaat, dit verhoogt motivatie. Er ontstaat pure synergie.

Zelf heb ik dit ook met meerdere collega`s mogen ervaren. Een blik is vaak al genoeg om elkaar helemaal te begrijpen, waar een zwakke plek zit en vooral ook waar je samen enorm veel plezier om kan hebben.

Het geeft echt een kick als je met een team niet 1+1+1 = 3 maar een 4 of 5 weet te bereiken.

De afgelopen 2 jaar lagen de aanvragen voor wandelcoaching voor teams helemaal stil.

Afgelopen week kreeg ik weer twee aanvragen binnen. Eindelijk mag samenwerken weer hoger op de agenda. Want de manier om een betere samenwerking tot stand te brengen is tijd en aandacht aan elkaar besteden. Iets wat in de meeste vergaderingen niet voldoende gedaan wordt. Samen echt een onderwerp beet pakken en de tanden met het gehele team er in zetten. Dat zorgt ervoor dat het team als een geoliede trein kan gaan rijden.

Mijn boswandelingen voor teams bieden daar de uitgelezen gelegenheid toe. Teamcoaching in de buitenlucht. Ik heb weer veel zin om met deze teams aan de slag te gaan😊.

Kijk gerust op mijn pagina voor meer informatie over teamcoaching https://www.bureauboslucht.nl/boswandeling/

Ps. op de foto probeer ik mijn eigen team in de pursuit houding te krijgen, maar dat is weer een ander verhaal…