Jezelf vergelijken

O het lijkt me heerlijk als je jezelf uren kunt vermaken met het lezen van een boek, het bakken van een taart of het schilderen van een doek. Dat je helemaal tevreden binnen in jouw eigen huis jezelf vermaakt. 

Je raadt het misschien al? Ik kan dat dus niet. Ik wil naar buiten, ik wil bewegen, ik wil iets meemaken, ik wil in contact zijn met mensen, samen lachen. Volgens mij zit dit in mijn genen-pakket. Welk gen het precies is? Het beweeg-gen noem ik het zelf. 
Juist in deze periode zou het heerlijk zijn als ik kon haken als de beste of heerlijke maaltijden kon koken waar ik uren voor in de keuken kan staan. 

Ik ken genoeg mensen die dit wel kunnen, ik benijd ze stiekem wel eens. Vergelijk jezelf niet met anderen las ik laatst ergens. Dit vind ik zelf eigenlijk wel een zin die te kort door de bocht gaat. Inderdaad als je naar anderen kijkt en bedenkt dat het gras altijd groener aan de overkant is, dan werkt het niet bevorderlijk voor je zelfbeeld en je humeur.

Maar stel ik vergelijk mezelf wel met anderen? Zijn er manieren om dit op een constructieve manier te doen? Een antwoord dat ik vond bij een onderzoek van dr. Halvorson is: Je kunt jezelf op 2 manieren met anderen vergelijken: op een zelf-ondermijnende manier en op een inspirerende manier.

Stoppen met jezelf vergelijken is namelijk helemaal geen realistisch advies. Wij mensen zijn, nu eenmaal gemaakt om om ons heen te blijven kijken, informatie op te nemen en die automatisch met onszelf te vergelijken. Blijf het dus gerust doen, zolang je het maar goed doet, aldus Halvorson.

Hoe doe ik het dan goed? Kijk gerust naar anderen, om er zelf van te leren, luidt het antwoord.

Analyseer degenen die beter zijn in jouw vakgebied (of hobby-gebied). Begeef je juist onder hen. Wees niet jaloers op het succes van anderen. Laat je inspireren en leer van hen. Doe je best om in hun voetstappen te treden door soortgelijke wegen te bewandelen.

Als ik dat aan mijn eigen hobby (of werk) koppel, dan kan ik me beter bezig houden met mensen die het beweeg-gen tot een kunst verheven hebben.

Meteen heb ik voorbeelden van anderen die hier nog beter in zijn dan ik, en waar ik graag een beetje meer van zou gaan doen. Bijvoorbeeld de familie die bijna ieder weekend op mini-expeditie gaat. Ze schreven er zelfs een boek over. Ik zie net op Instagram dat ze nu de Dutch Mountaintrail aan het lopen zijn in Zuid-Limburg. Ze inspireren mij steeds weer om zelf ook op mini-expeditie te gaan. Mijn avonturen zijn nog kleiner dan die van hen, en dat is dus juist goed ik kan mijzelf aan hen optrekken.

En jij, met wie vergelijk jij jezelf om inspiratie op te doen? 

Lieve groeten,
Marian.

Lente, tijd om te groeien

Het Boskantoor werkt ook voor jou.
Ook in deze tijd mag en kan er gewandeld worden!

Ben op zoek naar jouw sterke punten?  Vind je het lastig om hier zelf achter te komen? Of lukt het je niet om er tijd voor te maken om op onderzoek uit te gaan? Of misschien voel je onzeker en heb je last van faalangst?

Dan is mijn individuele wandelcoachtraject Het Boskantoor wellicht iets voor jou. Je ontdekt  jouw sterke punten, en hoe je concrete stappen kunt zetten om meer vanuit jouw talent te werken. Je zult merken dat het je meer werkplezier, zelfvertrouwen en energie oplevert. 

Met mijn coachklanten wandel ik op veilige afstand, heerlijk in de frisse buitenlucht. We zoeken rustige plekken op en lopen op handige tijdstippen.

Als je nog vragen hebt neem gerust contact met mij op!
Tot ziens in mijn Boskantoor,  lentegroeten Marian.
0638619939

 

‘Iets waar ik van nature al een talent voor heb’

Wat was de reden voor je gecoacht wilde worden?
Ik ben altijd bang geweest dat tentamens niet gingen lukken, of verslagen niet goed genoeg waren. Sinds ik ben gaan werken zijn deze gevoelens alleen maar sterker geworden. Veel deadlines, meer druk en doordat ik ouder ben geworden, ben ik werk ook serieuzer gaan nemen.
Voordat ik een project moest afleveren, kon de spanning zo hoog zijn opgelopen dat ik al het vertrouwen in mezelf kwijt raakte. Hierdoor loop ik nadat ik het werk af is gerond altijd met een rot gevoel rond. Zelfs als ik een mooie reactie kreeg, kon ik niet blij zijn. Ook moest ik na een drukke periode van deadlines bijkomen van alle stress en spanning, waardoor ik erna weleens 3/4 weken rustig aan moest doen.

Had je eventueel een twijfel voor je startte?
Ik schaam me voor mijn faalangst en wil niet dat anderen dit van mij weten. Door de vertrouwde en veilige omgeving die Marian aan heeft geboden, zou ik daar nu niet meer bang voor zijn. Waardoor ik me er niet meer voor zou schamen.
De prijs van het traject, hield me ook tegen. Uiteindelijk is het met hulp van Marian gelukt om via mijn werkgever een vergoeding te krijgen.

Wat ontdekte je in het Boskantoor?
Ik heb veel geleerd van het traject. Onder andere het onderzoeken van je eigen talenten. Dat je spanningsboog minder gespannen staat in de natuur. Beginnen ook al is het maar 5 min, lief voor jezelf zijn, energie nemers en gevers en voldoende ontspanning nemen (ook in periodes dat het rustiger is).

Wat pas je toe in jouw leven?
Ik probeer vaker te ontspannen, juist wanneer ik het druk heb. Soms kan ik me hier nog schuldig over voelen, maar ik weet dat ik het nodig heb. Daarnaast probeer ik minder kritisch naar mezelf te zijn en mijn werk ook te waarderen als ik eens wat minder goed mijn best heb gedaan.
Ook ben ik meer bewust geworden van mijn talenten en heeft dit voor mij bevestigd dat ik ander werk wil zoeken in iets waar ik van nature al een talent voor heb. Hierdoor denk ik dat ik veel energie zal krijgen vanuit mijn werk, ipv dat het alleen veel energie kost.

Wat vond je van mij als coach?
Ze is rustig, vriendelijk en open persoon. Ze creëert een veilige en vertrouwde sfeer waarin je open durft te zijn over je worstelingen. Ik weet zeker dat ik Marian altijd kan berichten als ik ergens tegenaan loop en heb haar coachingstraject als zeer waardevol en positief ervaren.

Business Innovator, 26 jaar.