Waarom heb ik last van uitstelgedrag?

O als ik ergens meesterlijk goed in ben is het uitstellen. Toen ik studeerde stelde ik zo lang mogelijk uit. Ik leerde voor tentamens door vroeg de wekker te zetten. Ik herinner me dat de printer de hele nacht doorging op de studentenkamer van Marcel, mijn scriptie moest nog uitgeprint worden. Ook vandaag stel ik weer uit, deze tekst had ik vanochtend al kunnen schrijven.

Het effect van uitstellen is dat je zelfwaarde naar beneden gaat. Je stelt het uit en dat zorgt voor negatieve gedachten en gevoelens aan het einde van de dag. Op een gegeven moment ondermijnt het je zelfvertrouwen.

Het antwoord op de vraag: ‘Waarom stel ik uit?’ heeft me veel gebracht.

Er zijn meerdere redenen die ervoor zorgen dat je uitstelgedrag vertoont. De eerste reden voor mij is: afleiding. Ik zie en hoor alles in mijn omgeving, tel daarbij de prikkels die ik van mijn telefoon binnenkrijg bij op: weg is mijn focus.

De tweede reden ligt wat dieper in mij. Het uitstellen is ook veilig. Ik hoef er niet aan te beginnen en het kan niet fout te gaan. Een kritische gedachte van mij is: ik doe het fout. Die gedachte zorgt er onbewust voor dat ik aan sommige taken niet begin. Liever niet, dan het fout doen. Toen ik hierover las, dacht ik dat het voor mij niet van toepassing was. Ik zie nu in dat het wel degelijk een onderliggende reden is om uitstelgedrag te vertonen. Een angst om te falen.

Bovenstaande inzicht helpt mij om minder uit te stellen.

Daarnaast heb ik wat praktische tips
·       Kijk of je 5 minuten kunt starten met een taak, zet een wekker. Na 5 minuten reflecteer je even: helpt het je om in een flow te komen? Zo ja, ga door. Zo nee, wees oprecht tevreden met de 5 minuten die je hebt gewerkt. Het is altijd 100% meer dan dat je het uitstelde.
·       Maak je taken die je wil gaan doen concreet. Schijf niet in je agenda: een boek schrijven. Maar schrijf: zoek tekst over faalangst, lees tekst over faalangst, schrijf 500 woorden over faalangst etc. Maak het klein, je kans op succes is groter.
·       Vier je successen. Kijk iedere week terug in jouw agenda. Wat is er allemaal gelukt? Wat nog meer? Het kijken naar wat er wel lukt stimuleert je meer om door te gaan, dan te kijken naar wat er niet lukt.

Waarschijnlijk lees je dit bericht omdat je afgeleid bent, en wellicht ook aan het uitstellen. Je kunt nu starten met een taak van 5 minuten :)! Veel succes.

#uitstelgedrag #uitstellen #zelfvertrouwen #faalangst #persoonlijkegroei